Начало / SkinCulture / Нужно ли е да нанасяме слънцезащита целогодишно?

Нужно ли е да нанасяме слънцезащита целогодишно?

11 август 2021 SkinCulture
Трябва ли да използваме слънцезащита целогодишно

Нужно ли е да нанасяме слънцезащита целогодишно?

11 август 2021 SkinCulture

Задължително е да нанасяме слънцезащита всяка сутрин от годината. През летните и слънчеви дни е задължително и подновяването й на всеки 2-3 часа, особено, когато говорим за кожи, които са склонни към образуване на пигментни петна. При такъв тип кожа препоръчваме целогодишна максимална SPF50 защита. Що се отнася до нормалния тип кожа, който не е предразположен към пигментация, доказано е , че SPF30 е напълно достатъчен за целогодишна употреба в градска среда.

Разликата между различните слънцезащитни фактори е минимална. Тя е в процента на неутрализиране въздействието на UVB лъчите върху кожата, а именно:

  • 93% за продукти, съдържащи SPF30
  • 97% за продукти, съдържащи SPF50

Нито един слънцезащитен продукт не предпазва на 100% кожата от вредното въздействие на UVB лъчите. UVB лъчите са тези, които са отговорни за изгарянето на кожата и са причина за образуване на пигментни петна и рак на кожата, въпреки че те не проникват дълбоко в кожата.

UVA лъчите са тези, които достигат до дермалния слой и са отговорни за появата на така наречения оксидативен стрес, който е причина за преждевременното стареене на кожата.

За това защитата от ултравиолетовите лъчи е изключителна важна за здравия и младежки вид на кожата.

Има разлика и между видовете филтри, използвани от козметичните марки. (виж медик8 и ата дерма)

Химични филтри

Това са химически съединения, които абсорбират UVB лъчите и ги превръщат в топлинна енергия. Важно е какъв е вида на избраните химични филтри, така че те да бъдат безопасни за употреба, както от нас хората, така и за околната среда.

Физични/минерални филтри

Иизползват се цинков оксид и титаниев диоксид. Те отново абсорбират UVB лъчите, но и имат способността да отразят известен процент от тях. Препоръчват се за употреба при малки деца, както и при хора с чувствителна кожа и след естетични и дерматологични процедури, като лазери, химически пилинги и др. Всички продукти на ColorScience съдържат минерални/физични филтри.

Продуктите, които съдържат химични филтри имат по-приятни и леки текстури за разлика от тези с физични, които често белеят.

Знаете ли, че по последни проучвания 80% от преждевременното стареене се дължи на прекомерното излагане на слънце. Това е причината слънцезащитата да бъде задължителна. Представете си я като „щит“, който предпазва кожата ви от вредното влияние на околната среда и слънчевите лъчи. Направете я задължителна част от сутрешната ви рутина и кожата ви ще ви се отблагодари в бъдеще.

-Eкипът на SKINCULTURE

Количка0
В количката няма продукти!
Продължи пазаруването